**Lower Elementary:**

*Question:* Michael’s soccer team is having a bake sale. They bake 2 each of 3 kinds of pie, then cut each pie into 8 slices. How many slices of pie can Michael’s soccer team sell at their bake sale?

*Answer:* 48 slices

*Solution:* The team makes 2 × 3 = 6 pies. If each pie is cut into 8 slices, that’s 6 × 8 = 48 slices in total.

**Upper Elementary:**

*Question:* Katie is comparing the prices of 4 different pies. A cherry pie costs $6.00. A chocolate cream pie costs $11.00. A blueberry pie costs $7.00. A peach pie costs the average price of all 4 of the pies. How much does the peach pie cost?

*Answer:* $8.00

*Solution:* If the average of all 4 pies is the same as the price of the peach pie, then the average of the first 3 pies must be equal to the price of the peach pie. To find the average price of the pies, we add the prices of the first 3 pies together, then divide by 3.

$6.00 + $11.00 + $7.00 = $24.00

$24.00 ÷ 3 = $8.00

**Middle School:**

*Question**: *Daniel orders a pumpkin pie from a bakery. The pie costs $16.60. He tips the baker 15% rounded up to the next dollar. By how much money does Daniel round the tip?

*Answer**:* $0.51

*Solution:* To find 15% of $16.60, we multiply $16.60 × 0.15 = $2.49. If Daniel rounds up to the next dollar, he will round by $3.00 – $2.49 = $0.51.

**Algebra and Up:**

*Question:* Soren and his family share a lemon meringue pie that weighs 2 pounds. Soren takes a slice whose angle measures 40°. How much does the remaining pie weigh?

*Answer:* 1^{7}/_{9} pounds

*Solution:* After Soren takes a 40° slice, there are 320° of pie left. That’s 320 ÷ 360 = ^{8}/_{9} of the pie, and ^{8}/_{9} of 2 pounds is 1^{7}/_{9} pounds of pie.